Weboldalunk legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Bővebb információkért kérjük olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.

Termékek Menü

Pézsmateknős

Ár:
7.900 Ft (6.220 Ft + ÁFA)
Egységár: 7.900 Ft/db
Cikkszám: TEK002
Elérhetőség: Kapható

Leírás

Sternotherus odoratus

Származási hely: USA déli része
Hossza: 8 -14 cm
Életkor: 10 - 15 év

Leírása: Nagy számban él az Egyesült Államok keleti partvidékén, az észak-keleti államoktól egészen Floridáig. Nyugatra a Nagy Tavakig, Illinois-on át Kansas-ig és Oklahoma-ig elterjedt, de egy nagyszámú populáció él Texas közepén.
Eléggé kicsi teknős, mindössze 8-14 cm hosszú. A hátpáncélja barna vagy fekete, és sima, ovális formája van. A hátpáncél íve viszonylag nagy kupolaszerű.
Fiatal korban a hátpáncél gyakran fekete és durva felületű. A bőre sötét olíva színű vagy fekete és két feltűnő sárga vonal fut végig az orrtól a nyakáig. Ez a vonal megtalálható a szemének mindkét felén. A hím abban különbözik a nősténytől, hogy a feje nagyobb, valamint hosszú, erős farka van, amelynek végén tüske található.
Figyelemre méltó a védekező taktikájuk ezeknek a teknősöknek. Ha megzavarják, akkor egy elég rossz szagú folyadékot bocsát ki. A hím különösen agresszív. A halászok ezért nem nagyon szeretik. Ha beleakad egy példány a hálójukba, akkor borzalmas szagot áraszt, ráadásul nagyon harapós is.
Megtalálható minden állandó vízben, például sekély patakokban, tavakban, folyókban. Bár az ideje nagy részét a vízben tölti, mégis inkább a sekélyebb helyeket kedveli. Gyakran napozik a vízben úszó farönkökön, köveken.

Tartása: Lehet egyedül, párban és csoportban is tartani. Egy 60x30 cm -es akvaterráriumba 2-3 példány is tartható. A víz hőmérsékletére nem érzékenyek, de ajánlott a 22-28 fok. A kicsiknek a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza. Később lehet magasabb is. Fontos a napfény vagy a mesterséges megvilágítás speciális UV-s izzókkal. Berendezés: Talajnak apró szemű kavics vagy homok megfelelő. Kimászó, búvóhely fontos, esetleg vízen úszó, vagy mocsári növényeket is rakhatunk bele. Táplálék: Elsősorban az aljzatról szedegetik fel az eledelt, amely lehet hal, tubifex, szúnyoglárva, élő vagy fagyasztott formában, valamint teljes értékű teknős táp.