Barion Pixel

Weboldalunk legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Bővebb információkért kérjük olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.

Aranyhal XL osztott farkú

4.900 Ft
4.900 Ft

Figyelem!

Élő állatot nem postázunk, csak üzletünkben vásárolhatóak!
Az élőlények mérete, készlete folyamatosan változik, ezért vásárlás előtt érdeklődjön elérhetőségeinken!

Leírás

·Tudományos név: Carassius auratus (Linnaeus; 1758)
·Magyar név: Aranyhal
·Csoport: pontyfélék
·Származás: Ázsia, Kína
·Testhossz: 16-20 cm, de kerti tavakban elérhetik a 35 cm-t is!
·Természetes élőhely: Lassú folyású kis patakok, kisebb-nagyobb tavak.
·Viselkedés: Békés természetű halak, ne tartsuk agresszív, territoriális viselkedésű halakkal.
·Táplálkozás: Mindenevők, élő és száraz eleségeket fogyasztanak nagy mennyiségben
·Szaporítás: Könnyű
·Medence: Minimum 200 literes
·Halnépesség: 200 literre 3-4 hal;
·Dekoráció: Az akvárium aljára tegyünk kimosott sódert, és hideg vízi növényekkel telepítsük be. Biztosítsunk elég búvóhelyet is kövekből, gyökerekből.
·Hőmérséklet: 10-25 °C
·pH: 7-8
·Keménység: 5-25NK°
·Várható életkor: 10-20 év

A közönséges aranyhal teste hosszúkás, lapos. Színük világos narancs, fémes csillogású. Fejük széles, és rövid, farkuk villás. Számtalan szín- és formaváltozatát tenyésztették ki. A fajnak megfelelően nagy akvárium szükséges, lehetőleg nagy alapterületű medencében tartsuk őket. Akváriumukat fedjük le, mert a halak kiugorhatnak. Vizüket erősen szűrjük, és a víz legyen oxigéndús. Semmiképpen sem javaslom a kis gömb akváriumban tartást, ahogy azt sokszor lehet látni filmekben, ugyanis ezek a halak nagyon sokat esznek, ezáltal nagyon sokat is ürítenek, és hamar felboríthatják az akvárium vízének egyensúlyát. Rendszeresen 1-2 hetente cseréljük az akváriumuk vizének 20-30%-át, friss csapvízzel. A közönséges aranyhal nagyon jól bírja hidegebb vizet, de a hirtelen hőmérséklet ingadozás megölheti őket.
A szokásos formájú, ún. tavi aranyhalak nem valók akváriumba. Akváriumban csak a speciális, tóban nem tartható variánsokat szabad gondozni. Aranyhalas akváriumban csak aranyhalak, esetleg néhány más hidegvízi hal tartható (pl. honshu-csík). Nem szabad melegvizű társas medencébe helyezni őket. Nagyon jó tisztítóhalak: az aljzatról szinte minden ehetőt összeszedegetnek, ezért az aranyhalas medencében nincs szükség más talajon turkáló halfajra.
A hím általában kisebb, teste karcsúbb, a nőstény fölülről nézve sokkal testesebb. Tenyésztése akváriumban is lehetséges. Egy 100 literes medencébe tegyünk ikrarácsot és valamilyen hínárfélét (pl. Elodea densa), majd tegyük ki a kergetőző párt. Elősegíthetjük az ívást, ha a vízhőmérsékletet lassan lecsökkentjük 11 °C-ra, majd lassan elkezdjük fűteni a vizet, amíg az ívás be nem indul. Ezzel utánozni tudjuk a természetes körülményeket - amikor kitavaszodik -, ugyanis az aranyhalak csak ilyenkor párzanak. A magas proteintartalmú táplálék is elősegítheti a párzást. A párzás során a hím odanyomja a nőstényt a növényeknek, miközben mindkét hal egyik oldaláról a másikra forog. Ez stimulálja a nőstényt és kiengedi az ikrákat, amiket a hím megtermékenyít. Az ikrák száma általában ezer fölötti, amik a növény leveleire ragadnak. Mivel az aranyhalak megeszik az ikrákat, ezért a szülőket vegyük ki a medencéből. A kis halak könnyen indíthatók sórákkal vagy ciklopsz naupliusszal.
Az adatok a diszhal.info honlapról származnak.