Weboldalunk legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Bővebb információkért kérjük olvassa el az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat.

Termékek Menü

Aktuális gyepápolási teendők - március

Admin
2020. 03. 03. 15:47:27
Aktuális gyepápolási teendők - március A téli pihenőidőszak után kora tavasszal a fű is újra hajtásnak indul, ilyenkor praktikus szemrevételeznünk a gyep állapotát és szükség esetén felújítást tartani.

A télen a hótól összetömörödött, filcesedett, átnedvesedett talaj vízáteresztőképessége romlik, a nedvesség nem jut le a felszínről talaj mélyebb rétegeibe, így a fűfélék gyökérzónájában kedvezőtlen körülményeket teremt - azonban annál inkább kedvez a moha- és egyéb gyepbetegségek megjelenésének!

A fű tavaszi növekedésének megindulásakor érdemes egy nem túl mély gyepszellőztetéssel kezdeni a szezont. A késes gyepszellőztetők megvágják a talajt és eltávolítják a filcréteget, valamint gombákat és mohát - így a gyökereket levegőhöz juttatják és segítik a víz lejutását a talaj mélyebb rétegeibe. Gyepszellőztetéskor a fű gyökereit is megvágjuk, ezzel serkentjük az új, nagyobb gyökértömeg képződését. A gyepszellőztetést közepesen száraz talajon, fűnyírás után végezzük, hogy minél kisebb kárt okozzunk az egészséges növényekben.

Gyepszellőztetés után felülvetés válhat szükségessé: felülvetés esetén mindig törekedjünk a már meglévő gyepünkhöz hasonló összetételű magkeverék kiválasztására az esztétikailag zavaró színbeli eltérések megelőzésére.